Dětský klub Rychnov

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Královéhradecký

V Rychnově nad Kněžnou žije odhadem asi 100-150 ukrajinských uprchlíků. Většinou samotné ženy s dětmi. Děti chodí do českých škol. Ženy pracují (často pouze na brigádách). Iniciativa se od dubna snaží pomáhat maminkám s dětmi, založili proto “Dětský klub”, kde se každý týden na 1,5 až 2 hodiny schází. Děti si spolu hrají v dětském koutku a maminky si mohou popovídat, místní jim pomohou se vším, co zrovna potřebují (problémy s bydlením, prací, školou/školkou pro děti, sehnat materiální pomoc apod.). Snaží se přiblížit jim naši kulturu, historii atd. a zajistit nějaký program, při kterém děti alespoň na chvíli zapomenou na válku, poznají místní blíže a získají nové pozitivní zážitky. Jezdí se proto také na výlety po okolí: kostel v Neratově v Orlických horách, zámek a minizoo v Častolovicích, zámek v Doudlebách nad Orlicí, Velká Deštná, zámek Kostelec nad Orlicí, Skipi Letohrad, hlavní město Praha, projížďky na koních v okolí. V plánu je výstava obrázků ukrajinských dětí s představením jejich konkrétních životních příběhů včetně vernisáže, kde bude občerstvení připravené ukrajinskými ženami, a kde vystoupí ukrajinské děti s hudebním vystoupením. Proběhne slavnost pro místní připravená ukrajinskými ženami – představení části ukrajinské kultury – stánek s občerstvením. Pravidelně se schází celkem 20 ukrajinských žen a jejich děti (cca 25 dětí). Je zde skupina několika místních (asi 10 lidí), kteří iniciativu podporují a kteří se chtějí některých akcí zúčastnit.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Iva Neupauerová