Dům v památkové zóně Buďánka přišel o stoleté stromy na zahradě

Rychlé granty Česká republika Hlavní město Praha

Praha 5: Kroky nového vlastníka domu v památkové zóně budí obavy místních

Spolek Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka se snaží zachránit malebnou památkově chráněnou lokalitu v Praze 5 již od roku 2007. Spolku se dařilo odolávat tlakům developerů, ale pak místní pochopili, že je třeba připravit vlastní projekt. Koncept projektu pod názvem Buďánka pro Prahu – ostrov ve městě v lednu 2014 přijalo Zastupitelstvo MČ P 5 a následně se spolkem uzavřelo Memorandum o spolupráci. Poté se projekt revitalizace památkové zóny slibně rozběhl, ale v nedávné době jeden z domů koupil nový vlastník, o opravu památkově chráněného domu nejeví zájem a jeho jedinou aktivitou bylo vykácení stoleté zahrady s více než 20 vzrostlými stromy, to vše v květnu v době největšího vegetačního růstu. To vzbudilo silnou vlnu nevole mezi místní komunitou, ale především obavy z dalších kroků investora. Rychlý grant má umožnit účinnou právní a odbornou přípravu na další logicky očekávatelné kroky nového vlastníka domu v ulici Nad Zámečnicí tak, aby se podařilo zachránit památkově chráněnou součást památkové zóny.

Projekt jsme podpořili částkou 15 000 Kč.