Ekologická iniciativa Jihlava, o.s.: Zastavit plánovanou výstavbu obalovny živičných směsí v prostoru lomu Bílý Kámen

Živá komunita Česká republika Vysočina

V katastrálním území obce Bílý Kámen se nachází kamenolom, který zatěžuje životní prostředí hlukem, zvýšenou prašností a zvýšenou dopravou těžkých nákladních vozidel po silnici přes obec. V letech 2010 až 2013 byla v lomu umístěna mobilní obalovna živičných směsí, která byla v roce 2013 demontována. V současné době firma Metrostav připravuje dokumentaci pro stavební řízení na stavbu obalovny v prostoru lomu Bílý Kámen. Pokud by stavba obalovny byla realizována, dojde k navýšení hlučnosti, koncentrace prachových částic a polyaromatických uhlovodíků v prostoru obytné zástavby. Rovněž dojde k navýšení provozu těžkých nákladních vozidel přes obec. Zastupitelé obce i po podání petice, kterou podepsalo téměř 50 % občanů s volebním právem, vyjednává s investorem o případných kompenzacích. Místní spolek se přihlásil jako účastník do stavebního řízení a uplatňuje odborné argumenty proti stavbě obalovny.

realizátor: Ekologická iniciativa Jihlava, o.s.
místo: Bílý Kámen
období realizace: 2019 – 2020