Eliška Pácaltová

Nebojme se komunální politiky Česká republika Středočeský

Eliška se k nám připojila v druhém ročníku Nebojme se komunální politiky. Prošla si semináři o hodnotovém leadershipu, právním maximu, participativním rozpočtu a zažila otevřenou radnici, vše s pomocí mentora Ondřeje Lochmana, starosta Mnichova Hradiště. Jako svůj finální projekt zaměřila na podporu zavedení participativního rozpočtu v Kolíně. Jak ji program pomohl? „Projekt mi především dodal odvahu. Vždy jsem se zajímala o okolní dění, ale zůstávala raději v pozici pozorovatele, i proto, že jsme se přistěhovali do Kolína teprve před pár lety. Nicméně pravidelná setkání s podobně naladěnými a smýšlejícími lidmi mě obrovsky povzbudily, že má smysl být aktivní a zábrany odložit. Mentorská setkání byly ušité na míru mých potřeb a mít možnost se inspirovat od někoho, kdo už tu cestu dávno prošlapal a pohybuje se v komunální politice jako ryba ve vodě, byla obrovsky cenná zkušenost. A do třetice všeho dobrého akcelerační minigrant podpořil nejen mě v dalším vzdělávání, ale i celou partu aktivních lidí na radnici. Vážím si na tomhle projektu, že staví na spolupráci, protože teprve když se spojíme pro dobrou věc, dokážeme víc. Místa, kde je naše doma, si tu společnou snahu a pozornost zaslouží a s podporou Nadace Via, Terezou a Štěpánem je to o mnoho snazší…“