Environmentální a odpočinkový koutek v Albrechticích v Jizerských horách

Místo, kde žijeme Česká republika Liberecký

Andrea Janušková chce spolu s dalšími dobrovolníky upravit veřejný přírodní prostor tak, aby sloužil jako místo odpočinku a setkávání občanů i návštěvníků Albrechtic. Obec díky své poloze v kopcovitém terénu postrádá náves a dlouhodobě zde chybí klidné místo k sousedskému posezení, setkávání rodičů s dětmi a místních chalupářů. To chce parta složená z místních podnikatelů, rodičů i chalupářů změnit a vybudovat v pomyslném centru obce nad školou a obecním úřadem enviromentální a odpočinkový koutek. Konkrétně chtějí obnovit jezírko, vyplenit náletové dřeviny, upravit terén pro výsadbu jizerskohorské louky pro včely, vybudovat ohniště s lavicemi a stoly pro posezení, osadit terén balančními lávkami pro děti i dospělé a zhotovit veřejné paletové záhony. Celý koutek bude osazen naučnými tabulkami o jizerskohorské fauně a flóře a strážci Jizerek, bohovi Muhu. Plánují zde pořádat sousedská setkání a údržbové brigády.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Klára Šandová
místo: Albrechtice v Jizerských horách, Liberecký kraj
období realizace: 11/2022 –⁠ 11/2023
projekt byl podpořen částkou: 100 000 Kč

Tento projekt byl podpořen z programu Dokážeme víc pro zaměstnance České spořitelny.