Festival k otevírání útulny v Kamenné

Dobro-druzi Česká republika Olomoucký

Žákům Montesorri školy ZŠ Vápenná se podařilo obnovit a “uctít” místo, kde se kdysi nacházela vesnice a kde dříve byla jen louka a křoví podél cesty. Obnovili pramen, postavili zvoničku a útulnu. K jejímu slavnostnímu otevření uspořádali festival s bohatým hudebním programem, tvořivými dílnami a divadlem, ve kterém sami účinkovali a jehož prostřednictvím připomněli 4 klíčová místa bývalé obce. Na festival v srdci Rychlebských hor, který si žáci sami kromě celé organizace a obsluhy občerstvení také sami odmoderovali, zavítalo okolo 250 lidí, kteří zpětně říkali, že to byl nádherný den a děkovali, že díky žákům místo objevili a mohli to s nimi všechno zažít. Díky deníku v útulně žáci ví, že místo od té doby často navštěvují lidé, přespávají tam a píší tam hezké vzkazy. I do budoucna chtějí o místo pečovat, někteří se tam vrací už nyní. Možná místo předají mladším ročníkům ve škole a sami uspořádají znovu něco jiného pro veřejnost.

patronka týmu: Zdeňka Morávková
místo: Kamenná, Skorošice