Festival v ulici

Živá komunita Česká republika Moravskoslezský

Sousedskou komunitu jsme plánovali oživit realizací Festivalu v ulici, který by spojoval různé lidi dohromady z obou stran města Český Těšín a Cieszyn. K tomu vedly schůzky, které jsme pravidelně pořádali v klubu Dziupla v Českém Těšíně.

První schůzka se týkala realizačního týmu – kde jsme si dali cíle a témata, která chceme v rámci schůzek projednávat.

Další schůzky jsem organizovali pravidelně a byly na ně pozvání lidé z různých organizací, prostředí a také náhodní „kolemjdoucí“ z obou částí města. Diskuse se vedly na různé témata spojené s kulturní a komunitní činností v naších městech.  Shodli jsme se na tom, že je třeba více spolupracovat na místních akcích a na úrovni místních spolku, často není potřeba velkých grantů nebo projektu, ale pouhý zájem nebo nadšení. Schůzky měly velmi neformální charakter a několik z nich jsme realizovali ve formě otevřené „garden party“, na kterou přicházeli pozvaní známi, tak aby nedocházelo k zavírání komunity.

Výsledkem setkání byla realizace týdenního festivalu na ulici Střelniční v Českém Těšíně. Festival měl podobu komunitního festivalu, do kterého jsme zapojili část subjektů zabývajících se kulturním děním v Českém Těšíně. Vznikl z nadšení mladých lidí a byl realizován bez větších finančních prostředků a měl podobu multižánrové akce (hudební produkce, výstavy, komunitní setkávání, degustace, diskuse apod.). Došlo také k naplánování několika dalších projektů, které budou realizovány v budoucnu, s nichž nejvíce přínosný bude určitě společný coworkingový prostor, který chceme založit v Českém Těšíně na jaře 2018.

realizátor: Sdružení přátel Těšínska,z.s.
místo: Český Těšín, Moravskoslezský kraj
období realizace: 20. 4. 2017 – 31. 8. 2017