Integrace uprchlíků z Ukrajiny na Jesenicku

Skupina založila komunitní šatník pro příchozí uprchlíky hned po ruské invazi na Ukrajinu. Postupně také ve skladu zaměstnali díky sponzorům dvě ukrajinské pracovnice, které tak mají možnost si přivydělat. Každý týden pořádají Ukrajinské posezení u čaje, kávy a domácího zákusku. Během ukrajinské kavárny se často společně přichází na různé problémy, které je trápí a hledají se společně řešení. Z těchto setkání také postupně vzniklo doučování češtiny, kam dochází ve dvou skupinách jednou týdně 20 účastníků. V současnosti je také personální zajištění hlídání skupiny 12 děti. V rámci projektu probíhaly podpůrná ukrajinská setkání u čaje každý čtvrtek a souběžně i tematická setkání pořádaná ve spolupráci s Charitou Jeseník (výroba adventních věnců, Vánoční setkání). Byl k dispozici sklad oblečení pro uprchlíky z Ukrajiny a sociálně slabé. Pro maminky, které musely do práce a neměly hlídání, vznikla prázdninová školka, probíhala výuka češtiny realizovaná dobrovolníky. Finance na zakoupení učebnic skupina získala z benefiční akce „Běh pro Vidnavu“  a do knihovny v Jeseníku pořídila ukrajinsko-české knihy pro děti. Přímo z Ukrajiny knihovna obdržela knihy pro dospělé.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Zuzana Hanulíková