Integrační obědy a canisterapie

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

Spolek poskytuje své služby rodinám a zařízením pečujícím o děti a mladistvé ze znevýhodněných skupin obyvatel. Poskytuje pomoc s organizováním volnočasových aktivit dětí a mladistvých se zvláštním zaměřením na integraci. Mladé handicapované zaměstnává ve své kavárně Café AdAstra, která sídlí v Podskalské ulici v Praze 2. Poskytuje pomoc sociálně slabým rodinám, případně poradenství (zdarma). Spolek začal ihned po vypuknutí války na Ukrajině vařit ve své integrační kavárně pro matka s dětmi. Ty jsou ubytovány v hotelu Mars na Kubánském náměstí, podařilo se postupně aktivovat maminky, aby se samy zajímaly, co mohou s dětmi udělat a domlouvaly si program. Již v červenci probíhalo během stravování povídání s dětmi, hraní s pejsky, cílená canisterapie, popř. další aktivity začleňování – komunikace s našimi zaměstnanci s handicapy, výtvarné aktivity. Od září spolek zapojil maminky i v kavárně. Velký úspěch měly lekce češtiny v místě ubytování i v kavárně a také canisterapie, kde vždy přišlo více dětí než bylo plánováno. Projekt přinesl změnu v novém chápání složité situace a to především dětmi. Děti se přestaly bát komunikovat s těmi, co jim chtějí pomoci a díky canisterapii s pejsky uvěřily, že ten, kdo říká “chci, aby ses měl lépe”, to tak i myslí.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Zajíček na koni, o.p.s.
místo: Praha 2, Hlavní město Praha
období realizace: 18. července 2022 –  2. září 2022