Komunitní aktivity pro příchozivší z Ukrajiny

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Středočeský

Dobrovolnické centrum Kladno bylo založeno 23.7. 2002 jako občanské sdružení za účelem šíření myšlenky dobrovolnictví v kladenském regionu. Dobrovolníci již 19 let pomáhají v dětských domovech, domovech pro seniory, v nemocnici, také osobám žijícím v domácím prostředí, a to jak individuálně, tak ve skupinkách nebo se svým psem. Nyní organizace příchozím z Ukrajiny propojuje nabídky dobrovolníků a poptávku, pomáhá při koordinaci pomoci, organizuje schůzky poskytovatelů služeb, poskytuje pomoc, podporu, poradenství, doprovody a překlady, otevřela adaptační skupinu pro děti ve věku 3-6 let. Ukrajinských uprchlíků je kolem dvou tisíc, z toho právě dětí je 750. Seniorů asi stovka. Cílem projektu je uspořádání alespoň deseti komunitních setkání pro lidi, kteří z Ukrajiny přišli do Kladna a okolí v roce 2022, zachování poskytovaných služeb – pomoc, podpora, poradenství, doprovody, překlady a další. Dobrovolníci by chtěli otevřít klub maminek Ukrajinek/rodičů Ukrajinců a realizovat skupinová setkávání dětí – setkávání mohou probíhat jak v prostorách centra, tak v prostorách škol za přítomnosti ukrajinské psycholožky/psychologa.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Dobrovolnické centrum Kladno, z. s.
místo: Kladno, Středočeský kraj
období realizace: 1. července 2022 – 31. prosince 2022