Dominika Duchková a Samuel Vašin ve spolupráci s farností Církve československé husitské v Horažďovicích vybudovali na farní zahradě komunitní zahradu otevřenou pro všechny občany Horažďovic a okolí. Zahrada slouží jako místo setkávání a pro konání nejrůznějších veřejných akcí a též jako prostor, kde mohou lidé pěstovat ovoce, zeleninu a bylinky. Krom toho na zahradě najdete malochov slepic, jehož 2 slepičí obyvatelky byly adoptovány z velkochovu, pískoviště pro děti, gril a zastřešené posezení. Svůj koutek na práci našel i místní student uměleckého kovářství a malý prostor patřící k zahradě využívá jako svou dílnu.

V Horažďovicích tak přibyl prostor, který spojuje lidi a nabízí možnosti smysluplného trávení času – přináší radost z práce i chutné plody. Sousedé tak mohou vypnout televizi, odhodit tíži starostí o živobytí, vyjít ze své samoty a společně zažít zahradní život. Na zahradě se tak propojují lidé, kteří jsou diametrálně odlišní – věkem, sociální situací, světonázorem, vkusem. Dokáží spolu prohodit pár slov, usmát se na sebe a poté se pozdravit na ulici.

A co vše se na zahradě již událo? Je toho kopa: Slavnostní otevření zahrady, Výročí M. J. Husa, Výročí republiky, akce Pro slepice, Dýňobraní, Husitský tábor, Tábor dobrodruh, setkání maminek s dětmi, Romský tábor ze Žižkova, večerní grilování, několik brigád, oslava křtů, návštěvy seniorů z místního domu s pečovatelskou službou pod Oblastní charitou, návštěva místní školky na paloučku, aktivity klubu U Husity (hry, práce na zahradě, mlsání ze záhonu, stavba bunkru atd…).

„V komunitní zahradě pracují a pohybují se lidé, kteří na faře vykonávají veřejně prospěšné práce. Na malém městě jsou tito lidé velmi stigmatizování, ale najednou vidíte, že při vernisáži výstavy stojí vedle sebe tento člověk a teta vystavující umělkyně a diskutují o tom, co je na obrazu… to je ta chvíle, kdy víte, že cíle se naplňují.“ – Dominika Duchková

realizátor: Dominika Duchková
místo: Horažďovice, Plzeňský kraj