Komunitní zahrada v hlavním městě

ViabilityNet 2.0 Slovensko

Bratislava, Slovensko

Dominika Belanská je architektka a umělecká pedagožka z Bratislavy, kterou baví zprostředkovávat blízká setkání s architekturou a uměním široké veřejnosti, zejména mládeži. Jejím snem je žít ve městě, které se stará o veřejná prostranství a zároveň mluví a plánuje se svými občany. Jako členka občanského sdružení „Jedlé mesto“ se rozhodla zapojit do programu Nadace Via s projektem proměny nevyužívaného pozemku “Pod pyramídou” v městskou komunitní zahradu. Projekt se rozběhl velmi slibně. Dobrovolníci přeměnili místo k nepoznání a brzy tu zahrádkáři začali sázet, sklízet a pořádat zahradní slavnosti. Zahrada se stala oblíbeným místem pro setkávání a trávení volného času. Pak však nastal zvrat, majitel pozemku se rozhodl, že smlouvu o jeho využívání zruší. Bylo tedy nutné koncept projektu změnit a najít místo nové. I to se týmu povedlo a vznikla tak Mobilní zahrada Karpatská. I zde se rozjely doprovodné aktivity, např. „Sofa So Good“ (hovory se zajímavými osobnostmi), „Nomadic Walks“ (tiché průzkumné výpravy po okolí), či “Pioneers of Vacant Urban Space” (mezinárodní mini-konference o alternativním využití veřejného prostoru).

Projekt jsme podpořili částkou 115 000 korun a další podporou.