Kovbojské léto

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Moravskoslezský

Hlavní činností oddílu Zálesák jsou pravidelné schůzky dětí a mládeže. Schůzky vedou zkušení rádcové, kteří jsou v oddílu již dlouhou dobu.  Další činností jsou pravidelné jeden až čtyřdenní výpravy, jejichž náplní jsou turistické znalosti a dovednosti, sportovní hry, zálesácké dovednosti, výšlapy a poznávání české krajiny. V rámci školního roku probíhají výpravy (jednodenní a vícedenní) a v létě stanový tábor. V Hlučíně a jeho okolí je ubytováno několik desítek rodin ukrajinských uprchlíků, děti oddíl zapojuje do pravidelné oddílové činnosti, účastní se aktivit a výprav a akcí pro veřejnost (dětský karneval, den dětí, drakiáda apod.). Většina dětí již navštěvuje základní či střední školu a rodiče postupně z provizorního bydlení nalézají dlouhodobé pronájmy. Integraci mezi místní pomáhají komunitní akce, kterých se účastní všichni. Oddíl uspořádal Velikonoční odpoledne s velikonoční stezkou v češtině a ukrajinštině, akce se zúčastnilo kolem 100 ukrajinských návštěvníků a stejný počet místních. Oddíl také daroval ukrajinským dětem koloběžky, deskové hry a pingpongový stůl, aby mohli aktivně trávit volný čas. Děti z Ukrajiny se zúčastnily třídenního pobytu v Kopřivnici se svými vrstevníky z nového sousedství. Hlavním cílem projektu byla účast ukrajinských dětí na táboře. Vedoucí se snažili, aby program byl pestrý a zajímavý – děti se naučily vázat uzly, díky workshopu získaly základní dovednosti zdravovědy, vyzkoušely si mnoho nových volnočasových aktivit, které je bavily. Děti získaly nové přátelé z řad místních vrstevníků a 3 děti z Ukrajiny mají zájem zúčastňovat se pravidelných schůzek.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Asociace TOM ČR, TOM 4332 ZÁLESÁK