Královská zahrada ve Strakonicích dostala nový kabátek

Živá komunita Česká republika Jihočeský

Asociace jihočeských rodin buduje po jižních Čechách dětské skupiny – Královské školky. Ve Strakonicích si od města pronajali prostory, ke kterým byla k dispozici také nevyužitá zahrada. Nápad byl zahradu oživit, pozvat do ní sousedy z domů v okolí, vytvořit zde komunitní zahradu, kde bude možnost společně pěstovat a sklízet úrodu, pořádat zahradní slavnosti, divadelní představení apod. Zahrada byla zanedbaná, u rušné křižovatky, se spoustou odpadků. Nejprve bylo nutné ji uklidit, pak založili předzahrádku s okrasnými květinami, vybudovali vyvýšené záhony, nechali opravit plot, udělali pískoviště. Dům, který mají v pronájmu, nebyl dlouho obýván, ve vedlejším bytovém domě ale obyvatelé byli a ve vedlejší zahradě zahradničili. Proto je oslovili i s dalšími vzdálenějšími domy (některé nemají možnost zahrady) a připravili několik společných akcí. V současnosti už mají za sebou řadu úspěšných sousedských setkání.

realizátor: Asociace jihočeských rodin z.s.
místo: Strakonice
období realizace: 1. 6. 2018 – 31. 5. 2019