Kultura místo vojáků

ViabilityNet 2.0 Litva

Kaunas, Litva

Na okraji litevského města Kaunas se nachází místo zvané Šančiai s pohnutou historií. Duch tohoto místa utvářely obě světové války, bylo zde vězení, tábor smrti a vojáci zde sídlili až do rozpadu Sovětského svazu. V roce 2003 bylo rozlehlé území i s opuštěnými budovami a zbytky opevnění prohlášeno městskou památkou, nicméně oblast dále pustla. Vita Gelūnienė z organizace Žemųjų Šančių bendruomenė se spolu s dalšími komunitními aktivisty, umělci a architekty rozhodli toto smutné místo změnit. Zaměřili se na jednu konkrétní budovu – tzv. Kapustový sklep a jeho okolí. Nejdříve bylo třeba budovu řádně vyčistit, což zvládli za pomoci místních dobrovolníků a finanční podpory města. Poté pozvali amerického umělce J. E. Berkowitz, který vytvořil nástěnnou malbu velikosti 3x25m, která se stala symbolem pro transformaci místa. Dále proběhly workshopy zaměřené na rekonstrukci chodníků, výrobu a natírání nábytku. V rámci Kaunas Art bienále se zde uskutečnila velká sousedská slavnost s názvem “Šančinės”, kde se představily kulturní i zájmové spolky z blízkého okolí, např. místní cirkus, stacionář pro zdravotně postižené osoby, jóga & fitness klub, umělci, hudebníci, místní restaurace a pekárna. Pro veřejnost byla přichystána komunitní večeře, nejrůznější semináře a výstavy. Místo se i nadále přitahuje stovky lidí, kteří se zapojují do dalších rekultivačních i kulturních aktivit komunity.

Projekt jsme podpořili částkou 115 000 korun a další podporou.