kVir theatre

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

Projekt byl sérií divadelních představení a workshopů práce s tělem i hlasem pro neherce. Aktivity byly určené pro místní obyvatele (činohra) a pro uprchlíky z Ukrajiny (workshopy), a to především ze znevýhodněných skupin obyvatelstva (lidé s poruchou autistického spektra a z LGBT+ komunity). Členové této skupiny navštěvují komunitní centrum organizace Prague Pride a jsou členy NNO Adventor Praha. Většina se zná ještě z Kyjeva, kde působili v různých nevládních organizací (převážně spojujících lidi z LGBT+ komunity). Část má vzdělání v uměleckých oborech, část má neformální vzdělání a zkušenosti, např. se psaním scénářů, divadelním líčením atd. V průběhu poměrně rychle vytvořili divadelní soubor a herecké dílny. Jejich touhou je růst, chtějí získat do týmu nové tváře a nabízet tak nové divadelní hry a další aktivity. V ideálním případě by si také přáli najít v budoucnu stabilní sídlo. Za sebou mají již úspěšnou premiéru představení (zvolil symbolické datum 8.5, kdy se slaví den vítězství a osvobození od fašismu) v kavárně A-Maze in Tchaiovna v Praze. Další vystoupení bylo 29.5 v Galerii Třetí Břeh. Cílem bylo se neomezovat na hlavní město, ale také vyjet do dalších měst a městeček.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Siaia Proskuriakova