Lenka Opočenská propojuje sousedy z paneláku v Jablonci nad Nisou

ViabilityNet 3.0. Česká republika

Lenčina komunita žije v klasickém českém paneláku o 64 bytech, kde se lidé ani neznají jménem. Lenka se proto pokusila přeměnit nevyužívaný sklep na příjemnou a útulnou společenskou místnost, kde se lidé mohou setkávat za nejrůznějšími účely: pořádáním výročních setkání, filmovými projekcemi, cvičením, knižním klubem či dětskou hernou. Někteří z těch, kteří se setkali na vánočním večírku nebo při grilování zjistili, že mají v domě sousedy, se kterými mají něco společného. Lidé spolu více komunikují, zdraví se na ulici, povídají si a nebojí se přijít na sousedská setkání. Už se nebojí spolu trávit více času. Několik sousedů dokonce začalo zahradničit před domovními vchody. Lenčin projekt nejenže umožnil sousedům seznámit se při společných aktivitách, ale dal dohromady jádro o přibližně 10 lidech, kteří si navzájem důvěřují a budou tvořit organizační tým dalších plánovaných aktivit.

Nadace Via projekt podpořila účastnici částkou 60 000,- Kč, mentorskou podporou a prostorem ke vzdělávání.