LETNÍ KINO Moravská Nová Ves

Fond sousedské obnovy Česká republika Jihomoravský

Po řádění loňského tornáda v Moravské Nové Vsi není žádná budova, která by mohla sloužit k organizaci kulturních akcí. Léto však nabízí možnost pořádat akce pod širým nebem. Skupinka místních aktivních rodin, co se zajímá o dění v obci, aktivně se zapojuje do různých aktivit a sama akce pořádá – karnevaly, lampionové průvody, táboráky pro širší veřejnost s programem pro děti, drakiády, tříkrálovou sbírku, chce obnovit kulturní program v obci a rozhodla se přirozeně pro letní kino. Místem měl být kopec Prtiš, kde se schází maminky s dětmi a kde bude realizovaná obří skluzavka, na jejíž podpoře se Nadace Via podílela, ale protože úpravy terénu ještě nejsou dokončené, tak volba padla na místo u Sokolovny. Právě toto místo je pro místní obyvatele totiž centrem setkávání. A zároveň bylo velmi zasaženo tornádem. Sokolovna je dodnes ve zdevastovaném stavu a čeká na generální rekonstrukci.  V menší části Sokolovny je nyní bar s funkčním občerstvením, ve venkovním prostoru je dětského hřiště. Protože je Sokolovna hned naproti mateřské školy a v blízkosti základní školy, je toto místo právě díky své lokalitě často navštěvované a oblíbené. Po školce se zde často zastavují maminky s dětmi na hřišti, v podvečer se zde zase schází dospělí na malé občerstvení. V létě 2021 zde vystupovala i známá česká kapela Kryštof, na kterou přišlo mnoho místních. Letní kino Bratří Čadíků bylo v provozu po dobu 4 večerů. Každý si vybral, žánry byly různé, jeden film i pro malé děti. Doprovodným programem a zajištěním pestrého občerstvení se navodila hezká atmosféra, při které se lidé cítili dobře, pobavili se při setkání s kamarády, sousedy a celkově si užili ečer. Všichni mají za sebou nepříjemný zážitek, který mnohdy naboural i mezilidské vztahy, a tak tato aktivita podle slov organizátorů přispěla k narovnání a utužení sousedských vztahů a k pocitu normálnosti, který v Moravské Nové Vsi doposud chyběl.

program: Fond sousedské obnovy
realizátor: Markéta Víšková