Lidé z Nového Města na Moravě se potkávají v Mraveništi

Živá komunita Česká republika Vysočina

Na okraji Nového Města na Moravě vyrostlo Mraveniště – lesní komunitní centrum a lesní klub pro děti. Na jaře 2020 se začala opravovat maringotka na jejím zimním stanovišti v nedalekém Pohledci. Zapojilo se pár lidí, většinou přátelé Spolku Jinak a rodiče dětí, kteří se těšili na lesní klub. Na začátku srpna odvážný traktorista zacvakl oj a jelo se na Koupaliště. To už měla maringotka nový zelený kabát i novou střechu s komínkem. Na Koupališti byla maringotka usazena mezi smrčky a na první pohled to vypadá, že tam je odjakživa. Dobrovolníci pokračovali ve zvelebování vnitřních prostor, část vybavení darovali lidé z komunity, část vybavení bylo zakoupeno díky financím získaným z kampaně na Darujme.cz. Lidé okolo vznikající komunity přivezli stoleček, židličky, police, koberec, záchodové prkénko a namalovali uvnitř krásnou lišku, která bude dávat dětem dobrou noc. Den před kolaudací se u maringotky odehrál zázrak. Na terase přespalo sedm studentů z Liberce a prý, že jsou na čundru a mají pravidlo, že za nocleh budou druhý den pracovat a že tedy pomohou.  Hurá, kolaudace na krku a každá ruka dobrá. Studenti natírali střechu, brousili lišty, připravovali dřevo na pískoviště. Kolaudace proběhla posledního srpna a v září 2020 začal fungovat lesní klub pro děti.

realizátor: Spolek Jinak
místo: Nové Město na Moravě, Vysočina