Miroslava Hlinčíková pořádá trhy pro obyvatele Trnavy

ViabilityNet 3.0. Česká republika

Sociální antropoložka Mirka žije v Trnavě, kde se snaží rozvíjet sousedské vztahy prostřednictvím neziskové organizace Bronco, která provozuje komunitní centrum Kubik a pořádá nejrůznější akce pro místní komunitu, jako jsou trhy, pikniky či sousedské večeře. Mirka je jednou z organizátorek populárních akcí Trnavský rínek a Trnavský blšák. Ve svém projektu se snaží propojit lidi žijící v ulici, kde se trhy pořádají, a přivést je k tomu, aby se navzájem poznali a společně začali řešit problémy, kterým čelí, jako je množství parkujících aut či rušení nočního klidu. O tom, že se jí to daří, svědčí fakt, že se nejen obyvatelé, ale i majitelé obchodů v ulici začali postupně sami zapojovat a podílet na hladkém průběhu a zajištění akcí. Během projektu si Mirka uvědomila, jak silný vztah mají k ulici, kde se akce konají, lidé, kteří se zde narodili a vyrůstali. Spolu s dalšími členy týmu proto uspořádali výstavu historických fotografií a plánují také sepsat knihu složenou ze vzpomínek místních obyvatel.

Nadace Via projekt podpořila účastnici částkou 60 000,- Kč, mentorskou podporou a prostorem ke vzdělávání.