My First My Best – Summer in Olomouc (Моє перше моє найкраще літо в Оломоуці)

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Olomoucký

V Olomouci je přes dva tisíce uprchlíků, kterým jsou k dispozici různé služby a vzdělávací programy. Je ale riziko vzniku poměrně velké skupiny mládeže s rizikem vypadnutí ze vzdělání a vyčleněním z komunity. Projekt chtěl iniciovat podchycení této mládeže a pomoci ji integrovat. Spolek Zeměkoule je instituce, která se více než 14 let věnuje mládeži na mezinárodní úrovni. Využívá k tomu projekty Erasmus+. Místnost pro setkávání je přímo v centru města a projekt byl i dobře zasíťovaný s dalšími olomouckými organizacemi a odborníky, kteří se podílely na aktivitách : První setkání české a ukrajinské mládeže v letním kině s cílem se poznat a zmapovat společné zájmy a potřeby, vytvoření skupiny na chatu Telegram, kde je průměrně 53 členů ve věku 16-20 let(cca), street art projekt s U.S. embassy zaměřeny na společnou výzdobu autobusové zastávky v místní části Olomouc-Holice pro ukrajinskou a českou mládež, společné pečení mládeže na slavnostní otevření ukrajinského Klubu Člověka v tísni v Olomouci, koncert vážné hudby pořádaný českou mládeží pro tu ukrajinskou na ZUŠ Žerotín v Olomouci,  společný bowling CZ/UA mládeže, s Okresní hospodářskou komorou proběhlo několik brigád pro ukrajinskou mládež, online konference pro zástupce projektu – debata k nastavení systému vzdělávání v Olomouckém kraji pro UA uprchlíky na ZŠ/SŠ, společný piknik, večerní bludiště v kukuřičném labyrintu „Kukuřičáci“, společná příprava boršče pro Pamět národa Střední Morava na akci pro dárce pro Ukrajinu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, společný víkend na horách – Jeseníky (vodopády Bílé Opavy, Praděd), webinář Migračního konsorcia k tématu vzdělávání ukrajinských středoškoláků, online setkání pro zástupce projektu na téma “Sociální zabezpečení pro držitele dočasné ochrany v oblasti nepojistných sociálních dávek.”. Úspěch: česká mládež si díky zapojení do projektu či setkávání s UA vrstevníky uvědomila, že jde o skutečný problém, nikoliv virtuální. Konfrontovali se s úkoly, které vrstevníci na denní bázi řeší, např. víza na 2 roky místo sobotní párty či problémy s bydlením. Radostí bylo, že mládež z UA měla o nabízené aktivity opravdu zájem. Zapojilo se vždy více než 10 účastníků. Seznámili se mezi sebou vzájemně jak UA vrstevníci, tak došlo k propojení s CZ mládeží díky aktivitám. Mají k organizátorům důvěru, pustí je díky tomu v rozhovoru k citlivějším tématům, do kterých by se jinak nepouštěli.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Zeměkoule, z.s.