„Na faře to žije!“ – rozvoj komunitního života ve Slatinicích na Hané

Živá komunita Česká republika Olomoucký

Nejvyšší hora Hané a nejstarší lázně na Moravě. To jsou dominanty Slatinic na Hané. Jak se domnívají slatiničtí dobrovolníci ze spolku Cikorka, to poslední, co obci chybí k dokonalosti, je komunitní centrum s kavárničkou. To chce Cikorka vybudovat na místní romantické faře. Vznikne tak prostor pro sousedská setkávání, otevřený i lázeňským hostům a turistům. Ti zde najdou pravidelný a pestrý program přednášek, řemeslných dílen, koncertů a výstav místních umělců, užitečných školení či akcí jako je společné moštování. Vznikne veselá postava zeleného Hanáka s Hanačkou, kteří v nářečí povedou osvětu v oblasti nakládání s vodou, péče o zeleň či prevence odpadů. Podnítí zájem o ovoce z obecních stromů, které pomohou zmapovat a opatří cedulkami zvoucími ke sklizni. Projekt povede k většímu sblížení obyvatel obce i jednotlivých spolků, dá prostor sousedům se zajímavou dovedností, znalostí nebo zkušeností, podpoří izolované seniory a přizve rodiče s dětmi.

realizátor: Cikorka z.s.
místo: Slatinice, Olomoucký kraj
období realizace: 7/2021 – 6/2022
projekt byl podpořen částkou: 98 004

Tento projekt byl podpořen z programu Dokážeme víc pro zaměstnance České spořitelny.