Nejsem na to sama

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

Podle statistik MPSV více než polovinu nově příchozích tvoří mladé a vzdělané matky s dětmi, které mají problém s jazykovou bariérou, i proto často nemohou zastávat profese, pro něž mají kvalifikaci. Momentálně většina těchto žen už má za sebou fázi obstarávání základních potřeb (bydlení, pobyt apod.) a začínají řešit potřeby spojené se seberealizaci a kariérou – hledání práce, zahájení podnikatelské činnosti apod. Jiné ženy také chtějí pomáhat vlastní ukrajinské komunitě, touží po sociálním kontaktu a vytvoření vlastní podpůrné sítí. Stále existuje mezera ve smyslu komunitních setkání a vytváření bezpečného prostoru pro síťování, otevřenou diskuzí a výměnu zkušenostmi. Právě tuto mezeru chce spolek svým projektem vyplnit. Matertera se už 4 roky věnuje podpoře žen s migrantským původem na území Prahy v jejich profesním a osobním rozvoji. Má zkušeností s realizaci adaptačně-integračních aktivit, síťování žen s cílem předání znalostí a osobních zkušeností, budování svépomocné skupiny žen-migrantek, vedení inkubátoru projektů, který posunul některé ženy na cestě v jejich profesním rozvoji. Od začátku války se členky týmu věnovaly podpoře nově příchozích žen. V tomto projektu je v plánu: Cyklus setkání Osobní start-up (minikurz “Cesta k seberealizaci v nové zemi”), Časová banka: databáze, ve které jsou zaznamenány talenty a zároveň potřeby jednotlivců, kteří jsou ochotni s ostatními vyměňovat své znalosti a dovednosti, Setkání s odbornicemi v oboru psychologie, mezi jejichž materiály patří koučovací deníček a inspirativní karty. Proběhnou networkingová setkání a konverzace v češtině. V rámci Matertery vytvoří vlastní komunikační kanál pro komunikaci s cílovou skupinou. Přes tento kanál budou ženy informovat o akcích a službách a zároveň sbírat zpětnou vazbu a mapovat jejich potřeby.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Matertera, z.s.