Nové komunitní centrum v Orlové

ViabilityNet 2.0 Česká republika Moravskoslezský

Orlová, ČR

Štěpán Janča je farářem ČCE v Orlové, nicméně jeho aktivity dalece přesahují zdi kostela a životy lidí z jeho církevního sboru. Je výborným muzikantem, skladatelem, cestovatelem a otcem 3 dětí. Chystá a organizuje aktivity pro širokou veřejnost, zejména pak pro místní mládež. Širším cílem projektu, podpořeného Nadací Via, bylo motivovat skupiny lidí, které jsou spíše pasivní (matky s dětmi, znevýhodněná mládež, starší lidé), aby se více zapojovaly nebo i sami organizovali aktivity pro komunitu, ve které žijí. Pro tento záměr bylo třeba nejprve získat prostor, který by byl přiměřeně vybavený, nepříliš veliký a honosný, zkrátka příjemně neformální. To se podařilo a od října 2015 funguje komunitní centrum v budově bývalé speciální školy. Pravidelně se tu schází AKORD (Aktivní Orlovské Dámy) na šálek kávy, jednou za 14 dní zde probíhají nedělní bohoslužby, příležitostně pak nejrůznější přednášky a diskuze, dílny pro tělesně postižené (výroba svíček, šití). Místní mládež spolu s dobrovolníky z USA a Norska v létě uspořádala fotbalový turnaj, hry pro děti, americký večer, veřejné grilování či hru „Člověče, nezlob se“ v životní velikosti.

Projekt jsme podpořili částkou 115 000 korun a další podporou.