Centrum Prahy se změnilo. Starousedlíky vyměnily kanceláře, byty na krátkodobé pronájmy, zahraniční nebo dočasní nájemníci v soukromých domech a uvolněných bytech. Komu z nich záleží na komunitním životě? Lidem, kteří tam dál žijí. Budují místa, kde mohou žít, setkávat, oproštěná od komerce. Pod jejich rukama rozkvétají vnitrobloky, truhlíky a předzahrádky. Společně tvoří, jí, slaví a vzájemně se navštěvují a pomáhají si radou i skutkem.

A co všechno aktivní lidé z Prahy 2 zvládli?

• vytvořili showroom na dvoře vnitrobloku – prezentace možností městského zahradničení
  • 3 x SWAP tematicky spojených s aktivitami komunitního zahradničení
  • pracovní víkendy: vyrobili si květináče, truhlíky, záhony, zavlažovací systém, podíleli se na akcích street gardeningu na Praze 2 apod. Během brigád vyjížděli do přírody, aby se zásobili zeminou a materiály k výrobě a pěstování.
  • workshop Vyrábíme z palet, akce s truhlářem ve ve spolupráci s Library of Things
  • workshop Pěstování bylinek, květin a zeleniny – akce se zahradníkem ve spolupráci se spol. Street gardening
  • Novoměstské barbecue s kuchařem
  • festival Živé vnitrobloky v rámci akce Zažít město jinak -akce ve spolupráci se spolkem Bieno
  • Zapojení místních jeslí, MŠ a ZŠ
  • Iniciace vlastních 3 mikrokomunit – spolupráce s novými projekty, pomoc s plánováním aktivit při obnově vnitrobloků, street gardeningu nebo osázení parapetů
  • společná návštěva komunity Přátelé Nuselských schodů
  • velikonoční a dušičková výzdoba, dýňobraní

A na co jsou organizátoři hrdí a z čeho mají radost?

Že jsme inspirací pro ostatní, náš vnitroblok byl vyhodnocen za nejhezčí z nominovaných vnitrobloků a byl mu věnován samostatný pořad v ČT, v podstatě nám projekt hodně změnil život – ve smyslu náplně volného času, vztahů, podílu na osvětě a v neposlední řadě v zájmu našich dětí o to, co děláme, o přírodu, o život v komunitě. Velmi nás překvapila i určitá „úcta“ členů komunity k energii a výsledkům aktivit, které pořádáme. — Lucie Asenová, vedoucí projektu

www.vnitrobloky.cz/salmovska/
Česká televize, pořad Tajemství pražských dvorků: Zažít město jinak