Občané mají právo na pravdivé informace o situaci kolem hazardu

Rychlé granty Česká republika Liberecký

Jablonec nad Nisou: Vyhláška o zákazu heren a kasin platila ve městě jen jeden rok

V Jablonci nad Nisou od 1. ledna 2015 začal platit zákaz heren a kasin. Do poloviny roku tak z města zmizela většina z 57 heren. Jablonecký primátor však předložil návrh na zrušení zákazové vyhlášky, který byl přes protesty občanů a opozičních zastupitelů schválen radniční koalicí. Po tomto obratu v přístupu k regulaci hazardu vzniklo během roku 2016 nových 9 kasin, bylo vydáno povolení pro vznik dalších 2 a další budou s největší pravděpodobností vznikat. Na území města je dnes evidováno 347 herních automatů (nejvíce v historii) a Jablonec se stává baštou hazardu. Většina kasin je umístěna v centru města, kde způsobují výrazný úpadek veřejného prostoru a života. Skupina místních občanů se snaží na situaci upozorňovat, veřejně o ní diskutovat s cílem získání veřejné a politické podpory pro znovuobnovení zákazové vyhlášky. Aby dokázali aktivní občané konkurovat mediálnímu dosahu představitelů radnice, rozhodli se připravit tištěný informační materiál distribuovaný do schránek jabloneckých domácností a uspořádat akci zaměřenou na problematiku hazardu s veřejnou diskuzí na toto téma.

Projekt jsme podpořili částkou 20 000 Kč.