Ostrov čeká referendum o stavbě hal vedle národní kulturní památky

Živá komunita Česká republika Karlovarský

V západočeském Ostrově má začít výstavba dvou velkých hal, která do lokality s velkou pravděpodobností přinese i zvýšenou intenzitu dopravy, na níž není místní silniční síť připravená. Plánovaná výška staveb by navíc mohla ohrozit také ráz krajiny kolem národní kulturní památky Rudá věž smrti. Iniciativa několika občanů města se domnívá, že vedení plán podporuje bez dostatku podkladů a nedostatečně o záměrech informuje obyvatele. Od května 2021 proto aktivní sdružení lidí informuje o novinkách na webu, sociálních sítích i pomocí letáků. Poskytnuté finance využila pro intenzivní a nezávislé informování občanů a občanek a mobilizaci k vyhlášenému referendu. Referendum bylo sice pro nižší účast neplatné (potřebná byla účast 35 % oprávněných voličů, a to mimo volební termín), počet lidí, kteří přišli do volebních místností vyjádřit svůj nesouhlas se záměrem, byl ale nad očekávání:  celkem 2249 hlasů, pro záměr hlasovalo 185 voličů a voliček.

Realizátor: Ostrov, můj domov
místo: Ostrov