Poblíž Javorníku místní postavili maringotku s lesním barem

Živá komunita Česká republika Jihomoravský

Kristýna Kouřilová s pomocí místních a zapálených aktivistů ze spolku vytvořili zázemí na okraji lesa, které bude sloužit spolkovým aktivitám, ale také kolemjdoucím a turistům. Umístili zde maringotku, která bude sloužit k setkávání a také jako vzdělávací přírodní učebna. Dobrovolníci pomáhali se stavbou maringotky, která byla vytvořena od základu. Kdo umí svařovat, ten svařoval, někdo řezal a bouchal, jiní zapůjčili nářadí. Kromě maringotky byl postaven přístřešek k posezením, zbudována kadibudka, vysázeny původní ovocné stromy, vysázena luční Bělokarpatská luční směs, vybudována ohrada pro ovce, jejíž součástí je přístřešek s krmelcem pro dobytek. Současně byl z přední strany maringotky vytvořen „bar“, ve kterém je umístěno občerstvení pro kolemjdoucí. Ze střechy jsou připraveny okapy na odchyt dešťové vody k zalévání malého políčka, napájení dobytka a zalévání stromů. Na střechu bude umístěn fotovoltaický panel, díky kterému bude zajištěna elektřina. V horní části pozemku byl instalován zákres okolní krajiny s popisem jednotlivých kopců a originální zvonkohra z hliníkových trubek. Spolek si také založil dárcovskou kampaň na portále Darujme.cz, kde se podařilo vybrat 25 000 Kč.

realizátor: Spolek pro rodinu, z.s.
místo: Javorník, Jihomoravský kraj
období realizace: 10/2021 – 8/2022
projekt byl podpořen částkou: 70 000 Kč

Tento projekt byl podpořen z programu Dokážeme víc pro zaměstnance České spořitelny.