Pojďte nás to naučit

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Jihomoravský

Podařilo se spojit s ukrajinskými sousedy, kteří se zde usadili na začátku léta. Podařilo se je přivézt do komunity. Několik rodin se usadilo na dlouho. Momentálně se jedná o 10 rodin. Nedávno se přistěhovaly další rodiny do Hrubé Vrbky, děti budou nastupovat do mateřské školy. Všechny akce spolku se konaly během léta venku, při táborácích a grilování. Chybí zde ale zázemí, kde by mohli nově příchozí také dělat to, co umí: tvořit, ukázat co dovedou, co nás mohou naučit. Ve spolku postavili maringotku v projektu Lesní chaloupka, která bude sloužit pro setkávání a ekologickou výuku. Místní navrhli, že se zde může vytvořit také zázemí pro sousedy z Ukrajiny. V rámci projektu společně vytvoří polytechnické zázemí v maringotce a kolem ní. Uvnitř bude kout, kde budou umístěny 2 šicí stroje, materiál pro tvorbu a svépomocí budou vyrobeny otevřené policové skříně na ukládání věcí. Také truhlářský ponk s nářadím. V zimním období bude v provozu pro všechny snoezelen. Jedná se o terapeutickou místnost, ve které se pořádají relaxační setkání a projekty pro veřejnost. Je potřeba zakoupit několik světelných lamp a nové kotouče do projektoru. Ženy spolu ušijí nové polštáře a opraví terapeutický relaxační vak, ušijí hračky pro miminka na cvičení a k masážím. Do snoezelenu se vyrobí terapeutické, smyslové a senzorické pomůcky. Proběhne i promítání filmů a pohádek na sousedských akcích a noví sousedé budou zapojeni do celorepublikových akcí Česko zpívá koledy a Ježíškova vnoučata a celoročních akcí pořádaných spolkem.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Spolek pro Rodinu z.s.
místo: Javorník, Jihomoravský
období realizace: 1. 12. 2022 – 31. 5. 2023