Pomáháme lidem na Mostaři

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Moravskoslezský

V současné době se nachází v obci Lučina okolo 40 uprchlíků. Většina bydlí v penzionu, kde se vytvořila fungující komunita. Jedna rodina bydlí v kempu. Děti chodí do škol a školek. Uprchlíci se zapojili se do běžného života, jak jim situace jen umožňuje. Jako velmi přínosná se pro ně jeví momentálně výuka českého jazyka, kterou potřebují pro zvýšení pracovní kvalifikace v České republice a lepší zapojení do společnosti. Limituje je to, že nejsou schopni se domluvit při běžných denních činnostech jako jsou úřady nebo nákup, nemohou běžně komunikovat. Kromě toho by bylo dobré podpořit nově vzniklou komunitu a zapojit také české obyvatele Lučiny, např. formou společných výletů. Výsledkem bude možnost vzájemné komunikace a větší pocit sounáležitosti v obci. Výuka českého jazyka se bude konat 1x týdne. Výlety, které by měly být společné pro ukrajinské uprchlíky a místní umožní příchozím poznat naši kulturu. Cílem budou okolní známá místa jako je skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, Štramberk, zřícenina hradu Hukvaldy, důl Landek v Ostravě nebo Vědeckotechnologické park ve Vítkovicích.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Iveta Oberreiterová