Poutní místo na hranici čtyř obcí

Živá komunita Česká republika Středočeský

Český svaz ochránců přírody Klenice chce ve spolupráci se členy Sokoladobrovolnými hasiči a občany obce Vinec znovu oživil zanedbané poutní místo.  Drobná sakrální památka (kříž) byla vybudována na hranici čtyř obcí, jejichž starostové kolem ní vysázeli čtyři lípy, každý zasadil jednu. Následně bylo vysázeno ovocné třešňové stromořadí. Bohužel jedna lípa díky nedostatku péče již zahynula, jedna byla ve velmi špatném stavu, další dvě potřebovaly ořez a zmlazení. Dobrovolníci společně s odborníky opravili zničenou památku, ošetřili 3 poškozené lípy a celkově upravili celé toto poutní místo. Ořezání stoletých lip se ujal zkušený arborista, který má s touto prací dlouholeté zkušenosti a osvědčení pro ořez stromů. Opravy sakrální památky zase provedli zkušení restaurátoři. Ke kříži umístili lavičku pro poutníky, informační tabuli a obnovili alej ovocných stromů výsadbou původních odrůd švestek a třešní.

realizátor: ZO ČSOP Klenice
místo: VinecStředočeský kraj