Povídání o Evropské unii s integrací nových sousedů

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Královéhradecký

Na území MAS Krkonoše žije téměř 2000 lidí z Ukrajiny. Kapacita škol nepostačuje. Problémem je i jazyk. Každou středu je otevřeno centrum, kde se rodiče učí ČJ a dětské aktivity zajišťují místní Skauti. Na faře neformálně vaří každou středy i ženy z Ukrajiny. MAS Krkonoše má k dispozici minisklad s potravinami a hygienickými potřebami. Integrace probíhá prostřednictvím “komunitního” centra ve Vrchlabí a Trutnově, které vede Diakonie. Projektem je série “Povídání o Evropské unii” ve školách v Krkonoších pod vedením zkušené politoložky. 30 výukových bloků složených z videa, slidů a kvízů pro děti. Zábavnou metodou jsou děti motivovány a povídají si o tom, co je Evropa, kde leží, jaká jsou zde zvířata, kam jezdí na dovolenou. Důležitou částí je pak také vysvětlení, že v EU jsou státy, které spolu kamarádí, vzájemně si pomáhají a jsou si navzájem prospěšné jako např. v momentální situaci s válkou na Ukrajině. Tímto pilotním projektem by organizátoři rádi vyzkoušeli a upozornili na předsednictví ČR v rámci EU. Do projektu zapojí i nově příchozí děti z Ukrajiny, které budou od září navštěvovat základní školy. Ukrajinské děti budou moci spolužákům ukázat, odkud pochází, jaké jsou jejich zvyky a tradiční pokrmy. Zapojí se společně při vyplňování interaktivní mapy, malování a kvízech.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Místní akční skupina Krkonoše