Poznáváme Česko

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Pardubický

Skupinka dobrovolníků organizovala každou sobotu akci pro ukrajinské ženy a jejich děti v Pardubicích. Pořádali např.: návštěvu Zoo, opékání buřtů, miniškolu výuky češtiny pro skupinu maminek, poznávací výlet do historické části Pardubic, návštěvu psycholožky, brigádu s výletem s dětmi vlakem, keramiku pro děti, společné vaření ukrajinských a českých jídel, doprovod na hudební představení, výlet s koupáním.

V létě se rozhodli pomoci začleňovat ukrajinské děti do společnosti formou příměstského tábora. Čtrnáctidenní program sestával z výuky češtiny, sportovní a výtvarné činnosti, poznávacího výletu po okolí a společné vaření tradičních jídel ukrajinských a českých. Příměstský tábor vedla jedna ukrajinská a jedna česká vedoucí.

Děti se na táboře cítily dobře a uvolněně. Díky spojení dvou lektorek nedocházelo k jazykové bariéře a děti se přirozeně učily česky. Ukrajinské děti se učily nebát se nakupovat, poprosit o pomoc, komunikovat s českými lidmi…poděkovat, rozloučit se. Místní komunita reagovala velmi vstřícně a nápomocně.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Olga Kudrnová