Poznejme se navzájem II

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Jihomoravský

Situace ohledně ukrajinských uprchlíků ve městě v Brně je stále vážná. Uprchlíci emají vhodné bydlení, pobývají na různých ubytovnách či v azylových domech apod., což se negativně odráží mj. na jejich psychice, zdraví, školních výsledcích apod. Tato organizace již realizovala projekt s názvem Poznejme se navzájem, který byl podpořen nadací VIA. Projekt reflektoval aktuální situaci uprchlíků z Ukrajiny ve městě Brně a zaměřil se zejména na děti a mládež a jejich rodiny při začleňování do vzdělávacího procesu. Cílem bylo tyto rodiny adaptovat do českého prostředí a intenzivně je zapojit, připravit 12 dětí a mládež na vstup do českého školství. Rodinám poskytovali základní poradenství, např.  jak a kde si vyřídit sociální dávky, jak hledat vhodné bydlení, zaměstnání, jak se orientovat ve městě Brně z hlediska veřejných institucí, zdravotní péče apod. S těmito dětmi a jejich rodinami i nadále po skončení projektu organizace pracuje a chce v projektu nadále pokračovat i s novými zájemci, kteří se na pracovníky obrací s žádostmi o pomoc. Doučování zejm. z českého jazyka, anglického jazyka, matematiky chtě poskytovat cca 25 dětem. Hlavním cílem projektu bude především naučit děti a jejich rodiče alespoň základy českého jazyka, cizího jazyka. Důležité je rovněž žáky 9. třídy ZŠ připravit na přijímací zkoušky na střední školu. Doučování bude probíhat dle potřeb žáků včetně pomoci s domácí přípravou.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Centrum společného zájmu z.s.
místo: Brno, Jihomoravský kraj
období realizace: 1.10.2022 31.12.2022