Poznejte město, ve kterém žijete

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Královéhradecký

Institut dlouhodobě spolupracuje se spolkem Leader Projects, který vyhlásil hned v prvních dnech války sbírku. Zajišťuje i on-line výuku českého jazyka pro Ukrajince, členové zajištují ubytování pro uprchlíky či jejich příjezd do ČR, pomáhá řešit prvotní registrace. Dlouhodobě komunikuje s komunitou Ukrajinců v regionu a spolupracuje s obyvateli ze Zakarpatí. V rámci projektu  zprostředkoval novým obyvatelům  místní kulturu a historii. Proběhla procházka po historickém centru města – účastníci získali základní informace o městě a kraji, navštívili katedrálu Chrám Sv. Ducha a byli informování o dalších budovách a institucích města. V centru byla pro děti připravena zábava s možností výroby šperků, přáníček a obrázků. Děti mohly využít přilehlých prostor k zábavě a hraní fotbalu. Všem bylo zajištěné stravování a pití. Všichni dostali upomínkové předměty a brožury o Hradci Králové, trička s motivačním nápisem. Panovala pohodová přátelská nálada, děti byly spokojené. Akce se zúčastnilo na 40 účastníků z Čech, Ukrajiny a USA. Do akce se zapojila vedoucí destinačního managementu Hradecko, která poskytla informační brožury a knihy o Hradci Králové. Organizátoři by akci rádi zopakovali a zaměřili se v ní na jinou část města ..

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Institut “SINE COOPERANTE NULLA VITA”, z.s.
místo: Hradec Králové, Královehradecký kraj
období realizace: 15. srpna 2022 – 30. září 2022