Přátelství prochází žaludkem

ViabilityNet 2.0 Bulharsko

Sofia, Bulharsko

Bistra Ivanova, spoluzakladatelka a místopředsedkyně organizace Multi Kulti Collective, se v posledních 5 letech intenzivně věnuje integraci migrantů a uprchlíků v Bulharsku. To bylo dlouho zemí, z níž její obyvatelé spíše odcházeli (více než 1 milion Bulharů žije trvale v jiných zemí Evropy, USA či Kanadě). Nyní se však situace obrací a Bulharsko se pomalu mění v zemi, která migranty a uprchlíky z celého světa přijímá. V rámci projektu, podpořeného Nadací Via, se povedlo vytvořit bezpečné místo pro neformální setkávání a poznávání obou skupin. Tímto prostředím se stala kuchyně, respektive 8 kuchařských workshopů, do kterých se zapojilo 205 bulharských dětí, které učili vařit šéfkuchaři původem z Pákistánu, Iráku a dalších zemí. Zpětná vazba od všech zúčastněných byla 100% pozitivní. Studenti uvedli, že jsou teď k migrantům mnohem otevřenější, ti naopak uvítali možnost prezentovat svou kulturu mladé generaci. Učitelé mohli díky projektu nabídnout neformální aktivitu svým studentům a svobodně diskutovat o migraci, integraci a xenofobii. Projekt získal velmi pozitivní odezvu i u široké veřejnosti.

Projekt jsme podpořili částkou 115 000 korun a další podporou .