Přírodní zahrada Mikuláše Koperníka/Природний сад Миколая Коперника

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Moravskoslezský

Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci od začátku války ubytovává rodiny uprchlíků na svém internátu. V současnosti je zde ubytovaných přes 70 převážně maminek s dětmi. Gymnázium od počátku podporuje rodiny materiálně a finančně. Postupem času začali organizovat i volnočasové aktivity, zejména vzdělávání v jazycích a vyžití na hřišti a tělocvičně. Maminkám pomáhají s hledáním zaměstnání, umisťováním dětí do škol a školek v okolí. Na nedostatek míst ve školkách zareagovali finanční sbírkou na organizaci neformální dětské skupiny v nepoužívané učebně gymnázia.  V rámci projektu společně s jejich žáky a uprchlíky ubytovanými na školním internátu vytvořili záhon před vchodem na internát. Na přilehlém prostranství vznikající přírodní zahrady Mikuláše Koperníka postavili kamennou spirálu, kterou na konci školního roku osadili bylinami. Děti měly možnost navštívit i vnitřní areál školní zahrady, pohrát si s králíky a morčaty, nebo natrhat jahody z akvaponického záhonku. Pro účastníky akcí bylo připraveno pohoštění a po vysvědčení si společně opekli pravé české špekáčky. Byla pozorovatelná radost dětí z pobytu v přírodě (na zahradě) a při kontaktu s rostlinami a zvířaty. Také na maminky to mělo relaxační účinky. Zároveň měli žáci možnost kontaktu s nově příchozími, kteří pro ně byli doposud spíše neznámou. Žáci měli dobrý pocit, že mohou sami zvelebit prostor před ubytovnou a nějak přispět k pomoci Ukrajině.  Ukrajinské maminky s dětmi měly možnost strávit společný čas na otevřeném prostoru, ne jen ve stísněných místnostech internátu, kde chybí větší společenský prostor.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Gymnázium Mikuláše Koperníka Bílovec