Proměna veřejného prostoru v Košicích

ViabilityNet 2.0 Slovensko

Košice, Slovensko

„Východné pobrežie je keď tu (ukazujúc na hlavu) tušíte, že máte ísť ďalej a hľadať niečo lepšie, ale tu (ukazujúc na hruď) cítite, že toto je váš domov“. Takto poeticky se prezentuje slovenská organizace Východné pobrežie, ve které působí i Mišo Marian Hudák, účastník programu ViabilityNet, na svém webu. Jejich misí je aktivně měnit Košice v moderní, otevřené a přátelské místo, které bude lákat k žití. Cílem projektu, podpořeného Nadací Via, bylo otevřít širokou veřejnou diskusi o budoucím rozvoji města Košice v oblasti hospodářské, kulturní, společenské i ekologické. Projektu předcházel rozsáhlý terenní výzkum veřejného prostoru (15 existujících a 4 potenciálních veřejných míst) ve spolupráci se studenty architektury, ze kterého vzešel manifest MSTRPLN – 100 nápadů pro zlepšení života ve městě. Tento dokument zaujal širokou veřejnost a pracovala s ním i městská politická reprezentace při přípravě nového rozvojového plánu města.
Dalšími projektovými výstupy a aktivitami byly: tištěná kniha o umění ve veřejném prostoru v Košicích (náklad 1500 kusů), on-line mapa veřejných prostor městské části Košice-západ, výzkum a zmapování vodních ploch, parků, architektury let 1920-1930, židovského dědictví, průmyslových památek a bytových projektů 20. století. Dále proběhl 2 denní filmový festival městských filmů a dokumentů (URBAN DUSAN), který přilákal na 200 návštěvníků a 5 denní festival fotografie zaměřený na sociální, komunitní a experimentální témata (FOVEMBER), kterého se zúčastnilo téměř 900 návštěvníků.

Projekt jsme podpořili částkou 115 000 korun a další podporou.