Revitalizace bývalé hornické kolonie Bedřiška je možná i bez vystěhování obyvatel

Rychlé granty Česká republika Moravskoslezský

Ostrava: Architektonický workshop zapojí místní lidi do plánování budoucnosti Bedřišky

Projekt reaguje na plánované vymístění obyvatel z lokality Bedřiška v Mariánských Horách a Hulvákách v Ostravě. Bedřiška je stabilizovaným sousedstvím 36 rodin s dětmi a seniorů (bývalých horníků dolu Jan Šverma). Rodiny žijí v původních finských domcích ve správě úřadu městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Celá oblast zachovává ráz hornické kolonie a je cenným historickým odkazem města Ostravy. Stejně tak je místním obyvatelům bezpečným a důstojným domovem. Vedení obvodu představilo záměr rodiny vystěhovat, finské domky zdemolovat a pozemky nabídnout k investicím, s vizí vystavět v oblasti moderní bydlení, přičemž svůj záměr doprovází pomluvami o „nepřizpůsobivosti“ místních obyvatel. Cílem projektu je vytvořit za pomoci architektonického workshopu alternativní návrh na revitalizaci dané oblasti, který se obejde bez vystěhování místních obyvatel a demolice tradiční hornické kolonie a který bude předložen vedení i obyvatelům obvodu k demokratické a transparentní diskusi.

Projekt jsme podpořili částkou 30 000 Kč.