Rozloučení s prázdninami

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Středočeský

Ve městě je několik stovek ukrajinských obyvatel. S nadací VIA spolek již uskutečnil Letní zábavné odpoledne pro cca 70 lidí, z toho více než polovina byla z Ukrajiny. Cílem projektu bylo pomoci ukrajinským uprchlíkům přijít na pár hodin na jiné myšlenky, vzít je ven do přírody, zabavit, promluvit si, zahrát si aktivity a navázat kontakty s místními. Už během minulých akcí zde vznikla nabídka k brigádě, výpomoc, dozvěděli se informaci potřebné pro život zde ve městě. V programu bylo zahrnuto mnoho aktivit: stolní tenis, beachvolejbal. Pro menší děti tu byla připravená obří nafukovací skluzavka a malování na obličej. Přijela chovatelka koní, která provozuje hiporehabilitace v pedagogické a sociální praxi a její stáj Staroboleslavský dvůr je umístěna nedaleko. Děti, ale i dospělí,  mohli koníka vyčesat, vyčistit kopyta, zaplést copánky, dát pamlsek, nebo si ho jen tak pohladit. Akce se tak podařila. Propojením ukrajinských obyvatel s místními se nám podařilo více provázat lidi a vznikly zde nové vazby. Místní obyvatelé pomohli s rozestavěním posezení, stavbou stanu, napečením koláčů pro děti, vypůjčením chladícího zařízení, nábytku a kuchyňského vybavení. Zajistili úklid místa a zapojili se do her. Také ukrajinští účastníci se zapojili – pomáhali s přípravou jídla, obsluhou, vařili teplé nápoje, pomohli s úklidem stolů a doplňováním jídla.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Petra Madunická