Samoobslužná úschovna – půjčovna loděk pro Černošice

Živá komunita Česká republika Středočeský

Samoobslužná půjčovna loděk pro Černošice inspirujícím způsobem propojila čtyři vrstvy obyvatel Černošic a oživila poněkud zhaslou slavnou říční a plovárenskou minulost Černošic. . Sousedkou komunitu tvoří starousedlíci a jejich rodiny, chataři, kteří si mnohdy úzkostlivě hlídají hranice vlastní komunity, noví obyvatelé (v mnoha případech ani nejsou občané města), kteří jezdí do Černošic pouze spát (auty, z nichž nevystupují) a společenský aktivní „náplava“, která v Černošicích žije již poměrně dlouho a touží zde zakořenit.

Na návrhu a realizaci se podílelo podílelo téměř 120 sousedů, kteří se při příležitosti stavby seznámili.

Sousedská lodní samoobsluha v místech bývalé Chvojkovy plovárny v Černošicích stojí a je v provozu od 18. srpna 2017. Kolem ní přirozeně vznikl otevřený prostor, kde je možné odpočívat, opalovat se, piknikovat a také lehce vstupovat do řeky po novém molu pro plavce. Setkávat se sousedy a plout na kánoích. Půjčovna loděk seznamuje, spojuje a udržuje nové vztahy.

realizátor: Maria Cavina
místo: Černošice, Středočeský kraj