Setkání rodáků obce Klokočná a tvorba Vzpomínek

V Klokočné inicioval nejstarší obyvatel obce setkání rodáků a společně s ostatními vytvořili publikaci sesbíraných vzpomínek doplněných dobovými fotografiemi – 1. července 2023 se uskutečnilo Setkání rodáků a přátel obce Klokočná. Organizátoři využili také možnost uspořádat kampaň na darujme.cz, do které se lidé zapojili zasláním úctyhodného množství financí. Přestože byl pro termín setkání zvolen první prázdninový den, přišlo mnoho lidí a navíc vyšlo krásné počasí. Na Klokočnou se sjely celé rodiny, které v minulosti měly na Klokočnou nějakou vazbu. Místních lidí přišlo přes 50 a bylo dojemné sledovat, jak se někteří návštěvníci setkali i po dlouhých 50ti letech. Po stolech kolovaly fotky vnoučat a dětí, vzpomínalo se na ty, co tu s námi již nejsou a hrnula se jedna historka za druhou. Mladí a nově přistěhovalí lidé tak měli možnost poslouchat nebo číst tyto příběhy, mohli pochopit proč jsou některé věci jak jsou, a utvářeli si konkrétní obrysy místa, kde žijí a mají rodiny. A zároveň staří měli možnost být vyslechnuti, společně debatovat o veřejném prostoru, smát se historkám i soucítit s trápením. Organizátoři sbírali vzpomínky rodáků na diktafon a vytvořili přepis těchto vzpomínek, které společně s dobovými fotografiemi tvoří publikaci “Vzpomínky”. Také již nyní plánují termín setkání na další rok a chtějí tak pokračovat v této započaté tradici.  Zároveň by chtěli začít dělat pravidelné debaty, diskuse, povídání se zajímavými lidmi o jejich životních příbězích a zkušenostech.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Jana Procházková
místo: Klokočná, Středočeský kraj
období realizace: 7/2023 – 12/2023
projekt byl podpořen částkou 50 000,- Kč

Tento projekt byl podpořen z programu Dokážeme víc pro zaměstnance České spořitelny.