Setkání s ukrajinskými přáteli – tématické výtvarné dílny

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Olomoucký

YMCA  v létě organizovala v prostorách Církve bratrské v Olomouci adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny, které trvaly celkově 5 týdnů. Od března 2022 probíhá jednou týdně v budově Církve bratrské tzv. “Setkání s ukrajinskými přáteli” – jde o místo v centru města, kde si mohou ukrajinští uprchlíci přijít popovídat u kávy nebo čaje se svými krajany, ale také s Čechy. Kdo chce, může si také něco hezkého vyrobit – většinou bývají připraveny i jednoduché dílničky. Děti si zvou své české i ukrajinské spolužáky. Maminky se buď také zapojí, nebo si pouze povídají s ostatními. Občas rádi přijdou i osamělí senioři. Projekt plánuje 20 setkání (od listopadu 2022 do dubna 2023) v rozsahu 3 hodin týdně. Listopad (3 – 4 dílny): adventní tvoření, výroba adventních věnců, vánoční ozdoby, hvězdičky, andílci, Rautis, drátované hvězdy, malování na sklo a porcelán, výroba mýdla, zdobení perníčků. Prosinec (3 dílny): vánoční přáníčka – girlandy – malování na baňky, výroba dárků – výroba svíček, výroba šperků. Leden (2 dílny): batikování, malování na hedvábí. Únor (3 dílny): patchwork, prostírání, 2 x keramika. Březen(4 dílny): 2 x drátování, pletení z pedigu, šperky (základy ketlování). Duben (4 – 5 dílen): jarní a velikonoční aranžování, malba na plátno, základy akvarelu, malba akrylem, šití tašek a polštářků.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: YMCA Olomouc