Dvoreček rohového domu na samém kraji Bulharské ulice v Praze je jediný v celém vnitrobloku, který nespolklo obří parkoviště nebo beton. Je z velké části také vybetonovaný, nicméně v úzkém pruhu zeleně roste strom, kvetou růže a vůbec vše roste a bují. Skupinka sousedů z činžáku, ke kterému tenhle dvoreček patří, se na něm potkává, aby z něj udělali hezčí a užitečnější místo pro celý dům.

Jako první přibyl domovní kompostér, který je hojně využívaný. Následovala údržba toho, co je na dvorku zelené a pár let se jen planě táhlo za sluncem. To přitáhlo další pozornost a zájem obyvatel domu. A tak chtějí sousedé jít ještě dál, a to, co dvorek přinesl jim – krásné sousedské vztahy, společné plánování nad domácími štrůdly, bábovkami a hrnky kafe a hlavně radost – rozšířit i mezi ostatní obyvatele domu. Společně pěstovat bylinky, rajčata a papriky, poznávat sebe i klasickou hudbu, cvičit nebo jen relaxovat, a objevovat, kolik talentů a příběhů se skrývá pod jednou střechou.

Díky projektu Společná střecha, společný dvůr, dnes obyvatelé žijí v domě, kde Vám nikdy nemůže dojít mléko, kde se nebojíte, když na chodbě nesvítí světlo, kde na nic nejste sami, protože máte své sousedy. A nadto mají krásný společný kout navíc, kde se můžou potkávat, zahradničit a odpočívat a kde si společně mohou hrát jejich děti.

blog

realizátor: Pavlína Hořejšová