Tábor Solidarity Klubovna

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

Spontánní iniciativa skupiny přátel – školka, nyní funguje pod spolkem Město zdola, který ji oficiálně zaštiťuje. Neformální školku založili několik dní po začátku války jako reakci na velké množství příchozích uprchlíků, z potřeby ulevit a napomoci rodičům a dětem dát bezpečné a klidné prostředí. Za pět měsíců se podařilo přejít z menších prostor bývalé kavárny na Praze 7 do skautské klubovny na Vinohradech, ustálil se počet dětí, které školku navštěvují, školka má svůj pravidelný program a plán, pracují zde pedagogicky vzdělané ženy, taktéž uprchlice před ruskou invazí. Ty se snaží, aby školka nebyla jen místem hlídání dětí, ale děti v možnostech jejich věku i vzdělávala. Součástí školky je pravidelná psychologická, jazyková a logopedická podpora. Cílem je školku udržet i příští rok, zajistit ji stálé financování a dlouhodobě se pokoušet o začleňování dětí do českého prostředí, ideálně přítomností české učitelky/lektorky, pokračování v jazykových kurzech, setkáváním s českými dětmi. Spolek chce rozšířit možnosti kurzů a workshopů pro děti, s externími lektorkami a lektory. Školka se chce stát oficiální adaptační skupinou. Spolek chce projekt vést tak, aby byl pro rodiče nízkoprahový, tzn. bezplatný, max s dobrovolnými příspěvky. Chceme zajistit jistotu jejího dlouhodobého fungování. Kromě každodenního chodu školky s jeho pravidelným programem by pro děti rádi uspořádali sérii nepravidelných kurzů a workshopů, občasný výlet nebo návštěvu muzea, galerie a dalších míst.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Město zdola