Tvoříme mosty pro malé i velké

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

CDV je malá nezisková organizace, aktivní v integračních aktivitách od roku 2017 s důrazem na komunitní aktivity s prvky neformálního vzdělávání, formou společného zapojení cizinců a místních Pražanů. V městské části Praha 9, kde plánuj většinu aktivit realizovat, nyní žije 5600 nově příchozích z Ukrajiny, z nichž jsou většina ženy a děti. Pro nově příchozí z Ukrajiny byly na jaře 2022 na dobrovolnické bázi pořádány lekce češtiny, které bez nároku na odměnu vedla kvalifikovaná lektorka, a také jsme poskytli konzultace psychologického poradenství. Poptávka po jazykových kurzech a psychologické pomoci je velká. V projektu budou proto všechny (kompetentní výuka jazyka, psychologická pomoc) spojeny s dalšími s aktivitami, které přispějí k budování mostů mezi nově příchozími a místními. Aktivity budou inkluzivní pro rodiče s dětmi 0-5 let a přispějí jak k rozvoji dospělých, tak k rozvoji dětí a usnadní jejich socializaci, vzájemné poznávání s místními dětmi a matkami a přípravu na budoucí nástup do MŠ. Aktivity jsou vzájemně provázané, metodicky je spojují tvořivé arteterapeutické techniky tvoření použité v aktivitách na podporu péče o duševní zdraví. Aktivity projektu: 1. Klubová setkání pro rodiče s dětmi. 2. Večer pro ženy. Téma a program setkání bude připraven psycholožkou. Program bude zaměřen na určité téma psychohygieny a péče o duševní zdraví a bude doplněn společnými tvořivými arteterapeutickými aktivitami. 3. Kurz češtiny pro rodiče s dětmi. 4. Psychologické konzultace.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Centrum demokratického vzdělávání, z. ú.
místo: Praha, Hlavní město Praha
období realizace: 1. října 2022 – 31. prosince 2022