Udesign

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

Global Shapers Prague hub je iniciativa mladých lidí, kteří se zapojují do místních iniciativ, jedním z nich je i projekt Udesign. Ten vznikl na popud Alex Yeloyeva v březnu 2022 a podporuje ukrajinské děti, aby se vyjádřily prostřednictvím řady kreativních úkolů. Cílem je vytvořit bezpečné prostředí k reflexi, objasnění myšlenek a emocí, rozvíjet užitečné sady dovedností pro jejich budoucnost: komunikace, týmová práce, řešení problémů a introspekce. Projekt používá teorii designu jako způsob jak učit a trénovat děti, aby se vypořádaly s výzvami. Stejně tak nabízí rodičům i dětem prostředek k propojení a vytvoření komunity. Prostřednictvím workshopů, návštěv na místě a exkurzí se děti dozví více o novém prostředí a místní kultuře a setkávají se s lidmi z různých komunit – s českými i zahraničními profesionály. Formátem je jeden workshop týdně s konkrétním zadáním k výrobě závěrečného úkolu. Hlavním výstupem každého workshopu je výsledný produkt, např. individuální model terénu, se kterým se děti naučí, jaké je měřítko a jak architekti pracují s krajinou, mostní konstrukce z těstovin a pásky, která vysvětluje napětí a stlačení při stavbě, návštěva a provádění analýzy lokality a různých komunit – exkurze do SAPA. Krátká část workshopu bude spojena s ukrajinskou architekturou a jejich vizí budoucnosti. Na závěr plánuje spolek vytvořit dotazníky pro rodiče a výstavu prací dětí.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Global Shapers Česká republika z.s.
místo: Praha, hl.m.Praha
období realizace: září – prosinec 2022