Ukrajinská účast na Sametovém posvícení

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

V Praze je situace i paleta integračních aktivit velice různorodá, zejména v oblasti výuky češtiny a pestré nabídky volnočasových aktivit je nabídka pestrá. Projekt Iniciativa napojuje na dobrovolnický program v komunitním centru Svitlo při Skautském institutu, kam si už zvykly chodit desítky dětí a dospělých. Nicméně setkávají se tam spíše v rámci svých kulturních skupin. V červnu vznikla a v letních měsících pokračovala pravidelná spolupráce ukrajinské a české lektorky (obě jsou dobrovolnice) na výtvarných dílnách pro děti v komunitním centru Svitlo. Každý týden probíhají výtvarné workshopy, děti si vyrábějí papírové masky a vymýšlejí vztahy mezi jednotlivými postavami z pohádek, pro něž se rozhodly. Začala probíhat setkání širšího tvůrčího týmu umělců zapojení této česko-ukrajinské skupiny do celku Sametového posvícení 2022 – karnevalového průvodu. V další fázi budou účastníci dílny vyrábět kostýmy a absolvují několik workshopů, kdy budou společně s divadelní dramaturgyní a režisérkou hledat v maskách dramatické vyjádření. Proběhnou dva až třikrát týdně 3 až 8 hodinové workshopy otevřené všem zájemcům všech věků. Od začátku října do 17. listopadu bude 12 workshopů.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Iniciativa FÓR_UM z.s