Universam mizí, vzpomínky a komunita ožívají

ViabilityNet 2.0 Polsko

Varšava, Polsko

To, že určité místo či objekt může i 40 let po svém vzniku probouzet vzpomínky a jitřit emoce, si v projektu „U jak Universam“ vyzkoušel mladý tým okolo kulturní animátorky Natalie Szelachowské. Jako nástroj pro probouzení komunity si vybrali nákupní centrum Universam Grochów, určené k demolici, postavené v 70. letech ve stylu tehdejšího modernismu. Pro začátek oslovili studenty umění, aby se zapojili do zkoumání tohoto prostoru prostřednictvím fotografie, rozhovorů se zaměstnanci i obyvateli z blízkého okolí. Následovalo několik veřejných happeningů (např. “Obrázek za příběh”, “(Ne)obvyklý Universam” či “Poklady Universamu”), během kterých vznikly krátké filmové dokumenty a psané příběhy doplněné fotografiemi. Poslední aktivitou byla výstava v prostorách (již zavřeného) obchodního domu. Prezentovaly se zde multimediální výstupy projektu a vystaveny byly i artefakty z doby minulé od architektonického konceptu stavby po inventář kanceláří. Výstavu zahajoval koncert místní kapely Bajkonur a ukončovala veřejná “rozlučková party”. Celkově se do projektu přímo zapojilo přes 1000 lidí a dalších 5000 jej zaregistrovalo na sociálních sítích.

Projekt jsme podpořili částkou 115 000 korun a další podporou.