V Jenči na Staré cestě vysadili nové stromy

Živá komunita Česká republika Středočeský

Ve spolupráci s obcí Jeneč a s pomocí místních obyvatel a přátel se podařilo vysázet 130 ovocných stromů a 50 keřů podle nově obnoveného úseku Staré cesty. Tato cesta, která dříve spojovala Jeneč s Červeným Újezdem a Unhoští, existovala již jen na starých mapách. Z důvodů omezených možností procházek v přírodě, se zrodil nápad na její obnovení. Obec Jeneč ve spolupráci s řízením letového provozu  nechala cestu zaměřit a vytyčit,  zajistila i úpravu a zválcování cesty. Během jednoho víkendu se zhruba 40 dobrovolníkům, napříč všemi věkovými kategoriemi, podařilo vysadit neuvěřitelné množství stromů. K tomu byla možnost si společně upéct špekáčky a popovídat si po dobře odvedené práci. Další občerstvení poskytl zdarma i provozovatel místní restaurace U Kozy. Již nyní je radost se po Staré cestě projít nebo proběhnout. Zároveň by toto snažení mohlo motivovat okolní obce v pokračování tohoto záměru.

realizátor: Jan Falta
místo: Jeneč, Středočeský kraj
období realizace: 6/2021 – 2/2022
projekt byl podpořen částkou: 100 000